Niğde ili Bor ilçesi Bereket Köyü’nde 160 dekar (160,000 m2) alanda organik lavanta üretimi yapmaktayız. Çiftliğimizde Lavandula intermedia ve Lavandula angustifolia olmak üzere 2 farklı türde lavanta bitkisi yetiştirilmektedir.

 

Lavanta çiçekleri, iklim koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle Haziran ayı ortalarında açmakta ve Temmuz ortasına kadar elle (orakla) kademeli olarak hasat edilmektedir. Lavande Lavanta Çiftliği içerisinde yer alan damıtma tesisimizde toplanan çiçeklerden “Buharla Distilasyon” yöntemi ile lavanta yağı ve suyu elde edilmektedir. Organik lavanta yağı ve suyu ambalajlanıp üreticiden tüketiciye direkt olarak sunulmaktadır.

Lavanta çiçeklerinden ayrıca kuru çiçek de elde edilmektedir. Orakla kesilen çiçekler demetler halinde saplarından iple bağlanmakta ve havadar bir alanda gölgede sapları üstte çiçekleri altta olacak şekilde asılmaktadır. Yaklaşık 20-25 günde çiçekler kurumuş hale gelmektedir. Daha sonra çiçeklerin saplarından ayırma işlemi yapılmaktadır. Bu iş için uygun eleklerde elle ovalayarak çiçekler eleğin altına düşürülmektedir. Saplar ise hayvan yemi veya bitki gübresi olarak kullanılmaktadır. Kurutulmuş çiçekler hava alacak şekilde ambalajlanıp uygun ortamda muhafaza edilmektedir.

 

Lavande Lavanta Çiftliğinde 5 yaşını aşan sağlıklı bitkilerden seçilerek alınan çelikler uygun ortamda 8-12 ay süresince köklendirilerek lavanta fidesi üretimi yapılmaktadır. Vejetatif üretimle elde edilen köklenmiş lavanta fideleri saksılara alınarak sizlere sunulmaktadır.

Organik olarak üretilen lavanta bitkisinden Lavande Lavanta Çiftliğimiz içerisinde yer alan kovanlarımızdaki arılarımız tarafından lavanta balı üretimi de gerçekleşmektedir. Bal sağımı yine Lavande Lavanta Çiftliği içerisinde yapılmaktadır. İçerisine herhangi bir koruyucu madde katılmadan, %100 doğal olarak üretilen saf lavanta balımızın her yıl analizi yapılmakta olup Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu görülmektedir. Balımız dinlendirildikten sonra, her türlü hijyenik koşullara uygun şekilde ambalajlanıp üreticiden direkt olarak tüketiciye sunulmaktadır.

Çiğdem İnal